• 0 - 1.600 (kg)
 • 0 - 5.316 (mm)

Slagač paleta L14 – L16 SP

Ergonomični univerzalac

Visoki ciljevi uz bezbednost i udobnost

Modeli L14 – L16 SP su svestrani visokopodizni paletni viljuškari za skladištenje i vađenje iz skladišta na visini do 5,3 metara i osim toga su pogodni za duže transportne vožnje. Osim toga se takođe mogu za povremeno komisioniranje. Stajna platforma ima čvrst čelični venac, koji povećava bezbednost vozača prilikom radova u tesnim i saobraćajno opterećenim ili uskom hodnicima. Za optimalan pogled u punom krugu i ergonomičan položaj tela, vozač stoji pod uglom od 45° u odnosu na smer viljuške. U skladu s tim se modeli L14 – L16 SP mogu opremiti jedinstvenim konceptom upravljanja Linde e-driver, koji je razvijen posebno za položaj od 45°. Sistem asistencije Linde OptiLift omogućava precizne pokrete podizanja i osigurava efikasno rukovanje teretom. Maksimalnu bezbednost pri skladištenju i vađenju iz skladišta na velikoj visini osim toga obezbeđuje potporni sistem sa četiri tačke naleganja, koje su opremljene dvostrukim valjcima.

Karakteristike

Bezbednost

Platforma za vozača modela L14 – L16 SP okružena je robusnim čeličnim vencem do visine kukova. U položaju za vožnju pod uglom od 45° venac obuhvata leđa vozača i time obezbeđuje stabilan položaj i bezbedno rukovanje u svakom trenutku. Širok jarbol omogućava izvanredan pogled na tovar i okruženje vozila ispred, što poboljšava bezbednost pri rukovanju robom. Vozilo se zaustavi čim vozač pusti leptirastu polugu (Deadman prekidač). Alternativno, nožni senzor automatski prebacuje vozilo u stanje mirovanja čim stopala vozača napuste platformu. Vozila dodatno imaju Linde Curve Assist, koji automatski smanjuje brzinu vožnje u krivinama.

 • Robusni čelični venac kao štit
 • Izvanredan pogled kroz širok jarbol
 • Automatsko kočenje pri puštanju leptiraste poluge
 • Opcioni nožni senzor za zaštitu vozača
 • Prilagođavanje brzine u krivinama

Ergonomičnost

Zahvaljujući svom električnom servoupravljaču sa podesivim otporom upravljača modeli L14 – L16 SP u svakoj radnoj situaciji garantuju mogućnost manevrisanja bez napora. Platforma za vozača i drška čine jednu celinu, koja je odvojena od šasije i ima potpuno vešanje, da bi se minimizovalo fizičko opterećenje za vozača. Zahvaljujući jedinstvenom stajnom položaju pod uglom od 45°, vozač u svakom pravcu bez napora može da ima pregled svog okruženja, ne opterećujući leđa i vrat previše intenzivnim pokretima okretanja. Modeli L14 – L16 SP su po izboru opremljeni standardnom dvostrukom ručkom podesivom po visini ili inovativnim konceptom upravljanja Linde e-driver. Linde e-driver razvijen je specijalno za položaj vožnje od 45° i njime se po potrebi može upravljati jednoručno. Oba položaja upravljanja se mogu podesiti po visini. Vozilo osim toga ima multifunkcionalni displej u boji kao i prostrane pregrade za odlaganje.

 • Električni servoupravljač sa podesivim otporom upravljanja
 • Potpuno odvojena platforma za vozača i drška
 • Jedinstven položaj vožnje od 45°
 • Inovativni koncept upravljanja Linde e-driver
 • Multifunkcionalni displej u boji

Rukovanje teretom

Modeli L14 – L16 SP omogućavaju velike brzine podizanja i spuštanja za maksimalan učinak pri pretovaru, kao i visoku preostalu nosivost za efikasno i bezbedno slaganje i transport velikih tereta. Naleganje u četiri tačke sa dvostrukim potpornim valjcima obezbeđuje maksimalnu stabilnost, pre svega kod skladištenja i vađenja iz skladišta na velikim visinama. Za zaštitu tovara modeli L14 – L16 SP imaju specijalnu Soft-Landing funkciju. Ona obezbeđuje da se viljuška lagano spusti na tlo. Opciona funkcija početnog podizanja garantuje bolje rukovanje teretom na padinama i neravnom tlu. Visokopodizni paletni viljuškari osim toga ima sistem asistencije Linde OptiLift, pomoću kojeg se precizno i intuitivno može upravljati svim pokretima podizanja.

 • Velika brzina podizanja i spuštanja
 • Visoka preostala nosivost kod velikih visina podizanja
 • Naleganje u četiri tačke za veću stabilnost
 • Soft-Landing funkcija za zaštitu tereta
 • Sistem asistencije Linde OptiLift

Servis

Zahvaljujući modernoj tehnologiji trofazne struje motori modela L14 – L16 SP skoro da ne zahtevaju održavanje, što obezbeđuje visoku raspoloživost i istovremeno snižava troškove servisiranja. Čvrsti delovi oplate i stabilna šasija garantuju sigurnost u pogledu otkaza, čak i pri najtežoj trajnoj upotrebi. Opciono dostupna funkcija početnog podizanja čuva nosače viljuške od oštećenja pri vožnji po neravnoj podlozi. Da bi se servisnim tehničarima omogućio brz pristup svim bitnim komponentama, modeli L14 – L16 SP dosledno su razvijeni prema principu „Design to Service“. Zahvaljujući inovativnoj strukturi CAN sabirnice putem dijagnostičkog utikača možete da pristupite svim podacima o vozilu. Moderna električno-elektronska arhitektura omogućava da se daljinski u svakom trenutku na vozilu instaliraju ažuriranja za softver i nove funkcije, ukoliko je ono opremljeno opcionom jedinicom za prenos podataka.

 • Motor koji ne zahteva održavanje
 • Robusna konstrukcija
 • Arhitektura CAN sabirnice
 • Dobro pristupačne komponente
 • Moderna E/E arhitektura

Tehnički podaci

Model Load capacity/Load Lift Travel speed, with/without load Turning radius Battery voltage/rated capacity (5h)
L14 SP 1,4 / (2,0) (t) 5316 (mm) 9,5 / 9,5 km/h 2001 / 2071 (mm) 24 / 375 (V)/(Ah) o. kWh
L16 SP 1,6 / (2,0) (t) 5316 (mm) 9,5 / 9,5 km/h 2001 / 2071 (mm) 24 / 375 (V)/(Ah) o. kWh

Posebna oprema

Upravljač

Vozila se po izboru mogu opremiti standardnom dvostrukom ručkom ili upravljačkim konceptom Linde e-driver, čiji upravljač je optimizovan za položaj od 45° i kojim se može jednoručno upravljati. Sve funkcije poput vožnje, podizanja i oglašavanja sirene su intuitivno raspoređene radi jednostavnog rukovanja i lako su dostupne.

Različiti tipovi i visine jarbola

Dostupni su različiti tipovi i visine jarbola. Zavisno od oblasti primene vozilo se može opremiti odgovarajućim tipom jarbola i optimalnom visinom podizanja.

Litijum-JONSKA tehnologija

Pored klasičnih baterija sa olovom i kiselinom, dostupna je i nova generacija litijum-jonskih baterija. One omogućavaju da visokopodizni paletni viljuškari rade i do tri smene.

Nožni senzor

Jedan nožni senzor registruje kada stopala vozača napuste stajnu platformu. Shodno tome se smanjuje brzina vožnje do potpunog zaustavljanja vozila.

Verzija za hladnjače

Verzija za hladnjače garantuje punu spremnost za rad i snagu vozila na minus 35° Celzijusa.

Zatraži ponudu