Niskopodizno vozilo

Bezbedan i efikasan rad na najmanjem prostoru
Čovek sa niskopodiznim vozilom T20 kompanije Linde Material Handling

Brzi procesi na malim rastojanjima

Upravo na kraćim relacijama je učinak transportnog vozila bitan, jer niskopodizna vozila koja se ovde koriste za kratko vreme moraju da savladaju brojne teške situacije: Uski hodnici, male tovarne površine teretnih vozila ili strme rampe otežavaju prihvat robe i transport. Kako bi učinak pri pretovaru u svim uslovima ostao visok, Linde Material Handling nudi veliki broj posebno agilnih niskopodiznih vozila. Ona imaju kompaktne spoljnje dimenzije i precizne sisteme upravljanja. To olakšava mnoge manevre u uskom okruženju.

Modeli sa električnim pogonom osim toga profitiraju od jakih motora, koje Linde kombinuje sa kočnicama koje brzo reaguju. Neretko se koristi više sistema kočenja, koji se međusobno dopunjavaju. Na ovaj način transport od A do B nije samo brz, već i bezbedan. Nosivost niskopodiznih vozila i podiznih vozila sa ručnom viljuškom kompanije Linde se kreće od 500 do 3.300 kilograma.

Inovacije za efikasne procese

Kod mnogih detalja Linde intenzivno nastavlja razvoj svojih niskopodiznih vozila i podiznih vozila sa ručnom viljuškom. Cilj su jednostavni, bezbedni i brzi transportni procesi. Neka vozila sa mogućnošću praćenje imaju funkciju SafetySpeed. Ona automatski prilagođava brzinu kretanja u zavisnosti od položaja rude – što uspravnije, to sporije. To povećava bezbednost rukovaoca.

U fokusu projektanata takođe je upravljanje. Postoje sistemi sa džojstikom, sistemi 360 stepeni i sistemi sa upravljačkom rudom, koji odgovaraju različitim zadacima rukovanja i veoma pojednostavljuju upravljanje. Vozač sofisticirano i precizno rukuje niskopodiznim vozilom iz ručnog zgloba.

Sasvim sigurno veći učinak

Kada su radni prostori uski i na putanju kretanja dodatno izlaze pešaci ili druga vozila, sistem kočenja niskopodiznog vozila mora da funkcioniše savršeno. Kod modela sa rudom još treba dodati da rukovalac ide ispred vozila i da ga šasija zbog toga ne štiti.

Zbog toga kompanija Linde kako kod niskopodiznih vozila sa zaštitnom platformom za vozača, tako i kod modela sa mogućnošću praćenja, koristi kombinovane sisteme kočenja i pomoći: Protivstrujne kočnice su automatski aktivne, kada vozač pusti pedalu ili prekidač za vožnju. Po potrebi dodatno deluju elektromagnetne kočnice za zaustavljanje u slučaju nužde ili parkirne kočnice. Neka od niskopodnih vozila osim toga automatski smanjuju prevelike brzine u krivinama, prilagođavaju svoje ponašanje pri vožnji odgovarajućoj situaciji ili pomaži pri kretanju na usponu.

Uključuje brže procese

Kako bi rukovalac i u uskim okruženjima odn. baš u njima brzo došao do cilja i izbegao nepotrebno ranžiranje, Linde je spojio sve presudne faktore učinka: uske dimenzije vozila, precizno upravljanje i snažne pogone. Zbog toga su mnoga niskopodizna vozila jedva širi od palete. Njihovim odgovarajućim sistemom upravljanja se može upravljati samo jedno rukom, vrlo sofisticirano i bez napora. A pogon vozilo sa teretom i bez njega za nekoliko sekundi ubrzava do predviđene maksimalne brzine.

Zdravo radno mesto

Pre svega za niskopodizna vozila sa stajnom platformom važi: Mnogi ergonomični elementi i funkcije olakšavaju rukovanje vozilom. Spektar ide od sedišta i naslona za ruke podesivih po visini, preko malih visina ulaska do ergonomično konstruisanih upravljačkih elemenata.

Kod nekih vozila posebnu ulogu ima položaj rukovaoca: On sedi bočno u odnosu na smer viljuške i ne mora da se okreće oko svoje ose, bilo radi vožnje napred ili vožnje unazad. To čuva mišićno-skeletni sistem. Isto važi za vešanje platforme, koja je odvojena od šasije i na taj način smanjuje sve vibracije na radnom mestu vozača.

5x više snage

Bezbedniji

Linde kod mnogih niskopodiznih vozila koristi više sistema kočenja, koji se međusobno dopunjavaju i zavisno od situacije vožnje predstavljaju najbolje rešenje. Na kraju se vozilo precizno zaustavlja u odgovarajućem trenutku.

Jednostavnije

U vozilima se koriste različiti sistemi upravljanja – zavisno od primene, od kompaktnog džojstika pa do multifunkcionalne rude. Ideja u vezi s tim je uvek ista: Svako niskopodizno vozilo kompanije Linde mora imati mogućnost da se njime upravlja bez napora i samo jednom rukom.

Robusniji

Masivna šasija, pojačane rude i motori zaštićeni od prašine odlikuju konstrukciju niskopodiznih vozila. Na toj bazi će vozila raditi godinama i zahtevaće malo održavanja.

Zdraviji

Niskopodizna vozila sa stajnom platformom imaju obuhvatno vešanje. Platforma je kompletno odvojena od šasije i apsorbuje brojne potrese. To rasterećuje vozača i omogućava njegovu dužu koncentraciju.

Manji

Velika nosivost, male spoljnje dimenzije – kod niskpopodiznih vozila ova kombinacija dovodi do povećanog učinka pri pretovaru, jer su kompaktna vozila u uskim hodnicima jednostavnija za manevrisanje. Mnoga nisko podizna vozila kompanije Linde su zato jedva šira od palete.

Niskopodizna vozila po meri

Za sva niskopodizna vozila kompanija Linde nudi brojne dodatne opreme. Na raspolaganju su na primer različito dugačke viljuške ili točkovi od poliuretana, koji obezbeđuju tiho kretanje. Osim toga postoje rešetke za zaštitu tereta, sistemi pričvršćivanja za terminale, oprema za hladnjače i još mnogo toga.

Neka vozila kompanija Linde konstruiše sa sasvim različitim konceptima rukovanja. Kupac na primer bira između džojstika i upravljanja sa 2 ručice, kod nekog drugog modela međutim između upravljačke rude i e-drive kontrolera. Na kraju korisnik ima niskopodizno vozilo, koje savršeno odgovara uslovima primene na lokaciji.