Dve osobe trče u skladištu i prelaze put viljuškaru
Simbol za bezbednost

Linde TruckSpot

Studija centra za tehniku „Allianz“ (AZT) otkrila je da se u nemačkom saobraćaju gotovo polovina svih nezgoda pri parkiranju i manevrisanju dogodi prilikom vožnje unazad. Kod viljuškara su brojke još više alarmantne: 55 procenata svih nezgoda dogodi se iza vozila. Podni transporter koji se kreće unazad predstavlja razlog broj jedan za nezgode sa viljuškarom u kojima se osobe povređuju.

Uski prolazi između regala, loše pregledne raskrsnice i nepregledna područja često otežavaju pešacima da na vreme vide viljuškar koji se kreće unazad. Statički znakovi upozorenja povećavaju nivo opreza i upozoravaju na moguće opasnosti, ali nisu uvek od pomoći u konkretnoj situaciji. Putem sistema Linde TruckSpot, podni transporter uvek i svuda nosi znak upozorenja i samim tim sprečava rizične situacije pre nego što one nastanu.

Jači efekat upozorenja

Linde TruckSpot je rešenje za vizuelni signal upozorenja koji najavljuje vozilo koje se približava putem svetlosnog signala. Montira se na zaštitnu nadstrešnicu za vozača i projektuje signal na pod iza vozila, te upozorava pešake i druga vozila.

Zahvaljujući uređaju TruckSpot™, kompanija Linde je postavila novi standard za bezbednost na stazama za vožnju i na raskrsnicama sa ograničenom preglednošću. Inovativni sistem za upozoravanje obuhvata proverene prednosti sistema Linde BlueSpot™ i dopunjuje ih jednom ključnom funkcijom: Simbol upozorenja u velikom formatu i u jakim kontrastnim bojama omogućuje još jači efekat upozorenja.

Prvo znak upozorenja, a zatim viljuškar

Na odstojanju od okruglo četiri metra, TruckSpot™ projektuje na pod crveni trougao za opasnost sa simbolom viljuškara. Prilikom vožnje unazad, vozilo unapred šalje znak i tako jasno pokazuje smer vožnje viljuškara. Na ćoškovima i ulazima, pešaci i vozači viljuškara koji prelaze put mogu da reaguju na vreme. TruckSpot je montiran tako da prolaznici i drugi vozači ne budu zaslepljeni.

Motiv, veličina i kretanje simbola odmah privlače pažnju i omogućuju radnicima da se automatski sklone. Oblik i boja simbola upozorenja izabrani su svesno: Na celom svetu svi intuitivno razumeju crveni trougao upozorenja na beloj pozadini.

TruckSpot funkcioniše potpuno vizuelno i stoga je najpogodniji za glasna radna okruženja. Odustajanje od ometajućih ili iritirajućih zvukova upozorenja donosi dodatnu bezbednost, budući da ni pešaci ni vozači neće biti preplašeni u odlučujućem momentu.

Jednostavno naknadno opremanje

Zahvaljujući modernoj LED tehnologiji, TruckSpot™ se ističe dugim vekom trajanja sa periodom korišćenja od preko 20.000 sati. Truck-Spot se koristi kod viljuškara sa kontrategom i regalnih viljuškara, a dostupan je fabrički i kao komplet za nadogradnju. Samim tim i postojeća flota može da se opremi ovim novim vizuelnim signalom upozorenja.

Linde TruckSpot baca signal upozorenja na pod prilikom vožnje unazad i pomaže u prepoznavanju nadolazećih vozila na raskrsnicama.

Brz pregled prednosti

  • Upozorava zaposlene blagovremeno
  • Povećava oprez pomoću pokretnog, svetlog simbola upozorenja
  • Svako ga intuitivno razume kao simbol upozorenja
  • Jasno pokazuje smer vožnje
  • Nema ometajućeg zvučnog signala
  • Ostvaruje optimalni efekat upozorenja uprkos glasnom okruženju
  • Ne zaslepljuje prolaznike