E-viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling pri radu
Najbolje iz dva sveta

Električni viljuškari X20 – X35

Stalno podizanje i spuštanje, transport preko neravnih površina, razlike u prašnjavosti i temperaturi predstavljaju ekstremne uslove u kojima viljuškari moraju da rade. Do sada su u tu svrhu uzimani u obzir samo viljuškari sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem zbog svoje pouzdanosti i performansi, jer su električni viljuškari ovde dostigli svoje granične performanse. Sa novim električnim viljuškarima X20 - X35, kompanija Linde ukida ovo ograničenje i po prvi put omogućava upotrebu električnih viljuškara tamo gde je prethodno bila neizbežna upotreba vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Električni viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling pri radu
Električni viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling
Električni viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling pri radu u skladištu pića.
Električni viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling pri radu na terenu.
Električni viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling pri radu
Električni viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling
Električni viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling pri radu u skladištu pića.
Električni viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling pri radu na terenu.

Zasnovani na zajedničkoj platformi za novu generaciju viljuškara sa kontrategom kompanije Linde, novi električni viljuškari kombinuju najbolje iz dva sveta: dinamiku, fleksibilnost i nultu emisiju Linde E-viljuškara sa pouzdanošću, karakteristikama performansi i isporukom snage koji su ranije bili dostupni samo kod viljuškara sa motorom unutrašnjim sagorevanjem sa hidrostatičkim pogonom. Ključ ove produktivnosti su nova generacija motora i od temelja razvijen novi koncept vozila.

Električni viljuškari X20 – X35 kompanije Linde Material Handling deo su platforme koja ne zavisi od vrste pogona

Viljuškari za svaki zahtev kupca

Električni viljuškari X20 – X35 su razvijeni i izgrađeni na platformi koja ne zavisi od vrste pogona. Sa ovom zajedničkom dizajnerskom osnovom, kompanija Linde uvodi novu eru u kojoj pogonska tehnologija više ne određuje performanse i pouzdanost. Ostali modeli stvoreni na ovoj platformi uključuju električne viljuškare E20 – E35 koji se ističu, na primer, u zatvorenom prostoru, i dizel i gasne viljuškare H20 – H35.

Saznajte više o novoj platformi viljuškara sa kontrategom.

Najmoćniji električni viljuškari na svetu

Električni viljuškari X20 – X35 kompanije Linde su jednako snažni i robusni kao vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, čak i u ekstremnim uslovima. Nova serija lako savladava čak i teške terete, velike transportne udaljenosti ili strme rampe. Ključ toga je srž pogonske jedinice: Sinhroni relukcioni motori (SRM+) razvijaju karakteristike snage koje su jedinstvene za električne viljuškare, a dodatno su ojačane stalnim magnetima. Korišćenje modernih električnih motora eliminiše vibracije, buku i izduvne gasove uobičajene za V-viljuškare, čineći X modele ekološki prihvatljivom, prijatno tihom alternativom.

Šasija i pogonska oprema su dizajnirani i za maksimalna opterećenja, tako da se viljuškari mogu koristiti na neravnim površinama. To je omogućeno dugim međuosovinskim razmakom i velikim gumama u sprezi sa pogonskom osovinom koja je od vibracija odvojena elastomernim prstenastim ležajem. Prašina ili prljavština ne utiče na vozila. Sve jedinice su hermetički zatvorene spolja i mogu se očistiti opremom visokog pritiska.

Inovativni koncept pogona električnih viljuškara X20 – X35 kompanije Linde Material Handling

Koncept pogona

Nova vrsta sistema za vodeno hlađenje obezbeđuje da pogonske jedinice instalirane na pogonskoj osovini rade u svom optimalnom temperaturnom opsegu. To obezbeđuje da je nominalna snaga dostupna korisniku čak i pod ekstremnim uslovima pri radu u više smena.

Sinhroni relukcioni motor električnog viljuškara X20 – X35 kompanije Linde Material Handling

Sinhroni relukcioni motori

Sinhroni relukcioni motori visokih performansi serije X20 – X35 razvijeni su od temelja. Dodatno su opremljeni stalnim magnetima koji dodatno povećavaju stepen korisnog dejstva i energetsku efikasnost i čine vozila najsnažnijim električnim viljuškarima.

Litijum-jonski sistem kompanije Linde Material Handling

Fleksibilno napajanje energijom

Litijum-jonske sisteme kompanije Linde karakteriše njihov višestepeni bezbednosni koncept koji omogućava upotrebu viljuškara čak i u zahtevnim okruženjima sa velikim mehaničkim opterećenjima i ekstremnim razlikama u temperaturi. Dodatne prednosti su znatno veća energetska efikasnost u odnosu na olovno-kiselinske akumulatore i veća dostupnost vozila zbog kraćih ciklusa punjenja i mogućnosti međupunjenja.

Uravnoteženje opterećenja kompanije Linde Material Handling podržava upravljanje energijom.

Uravnoteženje opterećenja

Za flote sa električnim pogonom, Linde pomaže kupcima u upravljanju njihovom lokalnom energetskom infrastrukturom uravnoteženjem opterećenja. Cilj je izbeći skupe strujne skokove (Peak Power Management) i ograničiti raspoloživu snagu punjenja i statički i dinamički. U tu svrhu se razvijaju razne strategije punjenja i kupac bira onu koja mu najviše odgovara.

Značajno snažni

Rukovaoci doživljavaju novu dimenziju performansi serije X20 – X35 već od prvog pritiska na papučicu: Odmah se može osetiti ubrzanje ranije tipično za V-viljuškare. Ipak, električni viljuškar je tih i bez emisija. Uz brojna ergonomska poboljšanja, ova bešumna dinamika snažnih performansi doprinosi potpuno novom iskustvu vožnje.

Prostrani prostor za vozača E-viljuškara X20 – X35 kompanije Linde Material Handling

Radni prostor vozača

U prostranom i svetlom prostoru za vozača rukovaoci imaju znatno više prostora, što doprinosi fizičkoj dobrobiti i radu bez umora tokom smene. Sve bitne kontrole su smeštene neposredno oko vozača, smanjujući fizičko opterećenje rukovaoca što je više moguće.

Udobna kabina za Linde X20 – X35

Optimalna vidljivost

Zahvaljujući tankom dizajnu jarbola, uskim A-stubovima i niskoj prednjoj ploči, vozač ima optimalan pogled na teret viljuškara i okolinu u udobnom sedećem položaju.

Naslon za ruke X30 kompanije Linde Material Handling

Naslon za ruke

Naslon za ruke je dostupan u nekoliko varijanti i može se izabrati tako da rukovalac sedi opušteno i može udobno da dosegne sve funkcije vozila. Brojne kontrole, kao što je Linde Load Control, se nalaze direktno u naslonu za ruke kako bi se maksimalno smanjio broj pokreta koje vozač zahteva.

Udobne varijante sedišta kompanije Linde

Varijante sedišta

Veliki broj varijanti sedišta pruža dodatnu udobnost i aktivnu zaštitu od problema sa držanjem tela – sa vazdušnim vešanjem, lumbalnom potporom do grejanja sedišta i aktivne ventilacije sedišta za rad na otvorenom prostoru u svim vremenskim uslovima.

7-inčni displej prikazuje informacije o teretu i slike kamere.

Displej

Standardni 3,5-inčni displej vozaču na prvi pogled prikazuje sve bitne informacije, kao što su indikatori preostalog putovanja, lampica upozorenja i sati rada. 7-inčni displej je dostupan kao opcija, na kome se takođe vide Linde Safety Pilot prikazi ili snimak sistema kamera.

Unutrašnjost X20 – X35 sa klimatizacijom

Klimatizacija*

Kabina sa snažnim grejanjem i klimatizacijom je posebno pri radu na terenu presudna za udobnost i produktivnost vozača. Zbog toga su električni viljuškari X20 – X35 opremljeni opcionom kabinom sa ventilacionim sistemom sa osam mlaznica (tri mlaznice za vozača, dve u prostoru za noge, tri mlaznice za odmagljivanje vetrobranskog stakla), koji pruža prijatno radno okruženje u vrućim i hladnim uslovima.

* sadrži fluorisane ugljovodonike

Mehaničko odvajanje upravljačke osovine, pogonske jedinice i jarbola na električnim viljuškarima X20 – X35 kompanije Linde Material Handling

Mehaničko odvajanje upravljačke osovine, pogonske jedinice i jarbola

Kako je radni prostor rukovaoca u velikoj meri odvojen od pogonske jedinice, upravljačke osovine i jarbola, udarci i vibracije izazvani neravnom podlogom se prenose na rukovaoca u mnogo manjoj meri, što smanjuje fizički stres i obezbeđuje rad bez umora. Elastomerni prsten ležaja dodatno razdvaja okvir i šasiju od pogonske osovine, što optimalno štiti vozača na neravnom terenu.

Elektronsko prigušivanje krajnjih položaja jarbola električnih viljuškara X20 – X35 kompanije Linde Material Handling

Elektronsko prigušivanje krajnjih položaja jarbola

Da bi se sprečilo da se udarci i vibracije prenose na vozača, potpornici kraka jarbola su elektronski prigušeni. To takođe smanjuje habanje delova jarbola.

Bezbednost u svakom detalju

Novi električni viljuškari X20 – X35 su među najbezbednijim vozilima u svojoj klasi. To obezbeđuju brojni pasivni elementi i opcije aktivne bezbednosti. Nisko težište sa visoko postavljenom osovinom upravljača i nagibnim cilindrima iznad glave obezbeđuju stabilnost nagiba u krivinama i bezbedno rukovanje teretom na velikim visinama. Standardni Linde Curve Assist smanjuje brzinu kada se okreće upravljač. Linde Load Assist, takođe standardni, ograničava podizanje i nagib kada se nosač viljuški pomera u ograničenom području tokom rukovanja teretom na visini. Ulazak i izlazak je moguć bez rizika od povreda zahvaljujući niskim, neklizajućim stepenicama velike površine. Automatska parkirna kočnica obezbeđuje vozilo od nenamernog okretanja.

Ključna bezbednosna karakteristika je izvrsna vidljivost tereta i okoline, što smanjuje nesreće u kojima učestvuju osobe i druga vozila. Litijum-jonske sisteme kompanije Linde karakteriše i višestepeni bezbednosni koncept koji omogućava upotrebu viljuškara u zahtevnim okruženjima sa velikim mehaničkim opterećenjima i ekstremnim razlikama u temperaturi. Akumulatori i moduli napajanja su zaštićeni od vlage prema IP69X standardu. Uz to, nosivost je potvrđena u posebnim testovima sudara.

Više detalja o seriji X20 – X35 možete pronaći na sajtu proizvoda.

Unapred programirano umrežavanje

Sistem za upravljanje flotom connect kompanije Linde Material Handling

Zahvaljujući svojoj sveobuhvatnoj senzorskoj tehnologiji i prenosu podataka, novi električni viljuškari X20 – X35 su u potpunosti fabrički umreženi i mogu se direktno integrisati u IT infrastrukturu kupaca, sisteme za upravljanja flotom na višem nivou, kao što su Linde connect i digitalni procesi. Nekoliko senzora beleži podatke o vozilu za prediktivno planiranje uvođenja, održavanje ili daljinsku dijagnostiku. Podaci se mogu sigurno prenositi putem bežične veze koja se takođe može koristiti za prenos ažuriranja i novih funkcija. Ove mogućnosti povećavaju dostupnost vozila. Na osnovu podataka o statusu punjenja i kapacitetima infrastrukture za punjenje, kupci mogu da optimalno planiraju upotrebu viljuškara.

E-viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling pri radu na terenu

Na putu u svim mrežama

Povezivanje uspostavlja standardna jedinica za prenos podataka koja je povezana sa sistemom upravljanja vozilom putem CAN magistrale i prenosi podatke o vozilu putem WLAN-a, Bluetooth-a ili 4G mreže na namenske servere ili u oblak. Zagarantovani su najviši standardi zaštite podataka. Povezivanje vozila sa softverskim sistemima pomaže rukovaocima da koriste ključne brojke, izveštaje i kontrolne table za efikasnije raspoređivanje svojih vozila, da povećaju njihovu dostupnost, optimizuju planiranje održavanja, izbegnu popravke i poboljšaju bezbednost prilikom upotrebe vozila.

Svestrano jednostavno održavanje

Svi sklopovi i delovi električnih viljuškara X20 – X35 su optimizovani za malo habanje, tako da je održavanje tokom čitavog veka trajanja znatno manje nego kod sličnih vozila. Visok nivo jednostavnog održavanja garantuje maksimalnu dostupnost. Delovi za održavanje su lako dostupni i jednostavni za zamenu. Važni sklopovi poput jarbola mogu brzo da se uklone i zamene. Jednostavne postupke održavanja vozač može da obavi samostalno uz pomoć tekstualnih poruka na displeju, što smanjuje pozive i troškove servisa.

Linde Truck Health Management kontinuirano nadgleda ključne parametre vozila i na zahtev kupca direktno obaveštava predstavnika servisa kada važne vrednosti izmerene na kamionu dostignu kritičan nivo. To omogućava preduzimanje preventivnih mera kako bi se poboljšala dostupnost vozila i obezbedio visok nivo održavanja. Osim toga, potrebni servisni radovi mogu da se planiraju na vreme i bolje pripreme, što smanjuje broj putovanja i troškove.

Električni viljuškar X35, jednostavan za održavanje, kompanije Linde Material Handling
Softverski sistemi kompanije Linde Material Handling olakšavaju planiranje održavanja.
Litijum-jonski akumulator električnog viljuškara X35 kompanije Linde Material Handling
Električni viljuškar X35, jednostavan za održavanje, kompanije Linde Material Handling
Softverski sistemi kompanije Linde Material Handling olakšavaju planiranje održavanja.
Litijum-jonski akumulator električnog viljuškara X35 kompanije Linde Material Handling

Održivost bez ugrožavanja performansi

Uz viljuškare sa kontrategom X20 – X35 korisnici imaju mogućnost da pronađu održiva logistička rešenja bez ugrožavanja performansi. Po prvi put X-viljuškari nude sve ekološke koristi električnog pogona na nivou performansi V-viljuškara. Modeli rade potpuno bez izduvnih gasova, emisije buke su smanjene na minimum. Koristeći održivo generisanu primarnu energiju, viljuškarima se može upravljati potpuno bez emisije CO2. Kao rezultat, oni takođe smanjuju troškove energije i smanjuju otisak CO2 kao deo sveobuhvatne strategije održivosti. Električni viljuškari takođe dugoročno podržavaju održivo korišćenje resursa: Litijum-jonski akumulatorski sistemi mogu da se koriste kao akumulatori statičke energije nakon upotrebe u viljuškarima i profesionalno recikliraju kako bi sirovine mogle da se obnove.

Jedna platforma - najbolji izbor za svaku upotrebu

Moćni stručnjak u zatvorenom prostoru

Zahvaljujući kompaktnom dizajnu i upravljivosti, električni viljuškari E20 – E35 su idealni za upotrebu u zatvorenom prostoru i doprinose visokim performansama upravljanja u skučenim prostorima. Takođe nude izuzetnu udobnost vožnje zahvaljujući sveobuhvatnom odvajanju šasije od jarbola, pogonske i upravljačke osovine.

Ovde možete da saznate više

Baš pravi viljuškar

Nova generacija viljuškara sa kontrategom kompanije Linde Material Handling označava kraj konstrukcione razdvojenosti V-viljuškara i E-viljuškara. To Linde čini jedinim proizvođačem koji kombinuje sve tipove pogona i energetske sisteme na jednoj platformi, omogućavajući da se viljuškari sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem zamene električnim viljuškarima bez ikakvog gubitka uspešnosti ili pouzdanosti.

Ovde možete da saznate više

Za optimalnu vidljivost i bezbednost

Dostupni kao dizel i gasni viljuškari, H20 – H35 su odgovor na zahteve savremenog rukovanja materijalima i predstavljaju sve ono što je uvek odlikovalo Linde viljuškare – sa još širim vidnim poljem za vozača i optimalnom zaštitom za ljude, vozilo i okolinu.

Ovde možete da saznate više

Ukratko o vašim prednostima

Vrhunske performanse

Novi sinhroni relukcioni motori sa dodatnim stalnim magnetima (SRM+) čine električne viljuškare X20 – X35 pravom alternativom za viljuškare sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Napravljen za ekstremne zahteve

Velika mehanička opterećenja, prašina, prljavština i ekstremne razlike u temperaturi nisu nikakva prepreka za modele X20 – X35.

Održivi nakon radnog veka vozila

Savremeni litijum-jonski akumulatorski sistemi se mogu koristiti kao skladište statičkog elektriciteta i reciklirati nakon upotrebe.

Bezbedna vožnja se nastavlja

Konstrukcija vozila dodatno optimizuje pasivnu bezbednost i vidljivost vozača.

Optimalno umrežen

Zahvaljujući sveobuhvatnom povezivanju, viljuškari se mogu integrisati u sisteme za upravljanje flotom i digitalne procese.

Lakoća servisiranja u svakom detalju

Jednostavan pristup važnim komponentama i brza zamena važnih sklopova povećavaju dostupnost vozila.

Izjave kupaca

Video o upotrebi X35 na EOT-u
Video o upotrebi X35 u kompaniji Ensinger Mineral-Heilquellen GmbH