Model X35 prilikom rada u kompaniji Ensinger

Namazan svim mastima
Električni viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling transportuje sanduke za piće u skladištu kompanije Ensinger

Najbolje iz dva sveta – samo najbolje iz prirode: Ovako se test upotreba novog Linde X35 u kompaniji Ensinger Mineral-Heilquellen verovatno može najbolje opisati. Nova klasa snage električnih viljuškara osvojila je odgovorne izvorišta mineralne vode sa dugom tradicijom ne samo u pogledu održivosti, već i izuzetnom performansom.

Maksimalno efikasno korišćenje prirodnih resursa: Ono oko čega se danas slažu skoro svi sektori privrede, u mestu Ensingen, nedaleko od Štutgarta (Nemačka), ima mnogo dužu istoriju. Više od pola veka kompanija Ensinger Mineral-Heilquellen GmbH ovde prerađuje možda najvažniju sirovinu na svetu: svežu izvorsku mineralnu vodu, koja teče iz ukupno osam dubokih bunara u parku prirode koji se nalazi u blizini. Najmanje isto toliko je jasno da je poštovanje životne sredine u Ensingenu ima jaku tradiciju: Pomažu raznim projektima zaštite prirode, struja se proizvodi fotonaponski čak su osvojili i nagradu za ekologiju pokrajine Baden-Virtemberg. U međuvremenu, ovo srednje preduzeće koje proizvodi mineralnu vodu Mineralbrunnen je čak počelo da radi klimatski neutralno prema Scope 1 & 2.

Jedno od glavnih obeležja kompanije Ensinger je održivost. I zato je elektrifikacija naših viljuškara u potpunosti u skladu sa ovim ciljevima.

To znači da proizvodnja ovog porodičnog preduzeća ne povećava udeo gasova staklene bašte štetnih po klimu u atmosferi. Više nego pohvalan učinak, pre svega imajući u vidu izuzetne količine: Celih 600.000 litara mineralne vode, voćnih napitaka, fitnes napitaka i drugog napuštaju halu za utovar u Ensingenu – svakog dana! Leti se na taj način skupi dobrih 3,8 miliona litara nedeljno. Da je to moguće odraditi samo uz maksimalno učinkovitu logistiku, potpuno je jasno. „Jaki viljuškari sa protivtegovima su za nas veoma važni“, logično objašnjava direktor kompanije Ensinger Frank Leman (Lehmann). „Utoliko se više radujemo novom modelu Linde X35, koji kao električni viljuškar bez emisija proizvodi izuzetnu snagu na nivou motora sa unutrašnjim sagorevanjem.“

Električni viljuškar X35 kompanije Linde utovara sanduke sa pićem kompanije Ensinger na kamion

Logistika napred!

Električni viljuškari i industrija pića: Ono što poneko iz navike još uvek gleda kritično, u kompaniji Ensinger se već odavno višestruko dokazalo. Od ukupno 22 viljuškara kompanije Linde u logistici izvorišta mineralne vode već dvanaest rade sa olovno-kiselinskim ili litijum-jonskim akumulatorima. I zbog toga što održivost ovde predstavlja svakodnevnu realnost, uskoro treba da ih bude još više – ukoliko je performansa odgovarajuća. Upravo ovde na scenu stupa novi Linde X35, koji je preduzeću stavljen na raspolaganje u sklopu terenskog testa pre zvaničnog ispitivanja na tržište. Manfred Rivoir, direktor logistike, opisuje profil zahteva kompanije Ensinger: „Svoje viljuškare ovde zaista koristimo intenzivno: Ako kamion dođe u centar za pretovar, prazna ambalaža se istovara i vozilo se zatim odmah ponovo puni punom ambalažom – to mora da se obavlja jako brzo.

Uređaji su zbog toga opremljeni trostrukim štipaljkama za palete; pritom se maksimalno na viljuškama generiše ukupna težina do 2.400 kg, zavisno od toga da li se radi o staklenoj ili PET ambalaži.“ I na traci za praznu ambalažu je prilična gužva, pre svega tokom toplih meseci, kada kupci naručuju više mineralne vode i pića. Vozila za interni transport između ostalog napajaju dve nasadne stanice, jednu za PET boce i jednu za staklene boce, kod kojih preduzeće već nekoliko godina registruje jako povećanje potražnje. U zahtevnom dvosmenskom režimu se radi kako u hali za pretovar, tako i u obradi prazne ambalaže. Da li novi Linde X35 pritom može da se meri sa kolegama sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, koji se u kompaniji Ensinger pogone gasom?

Podnosi velika opterećenja, radi čisto

Da odmah kažemo: Može. „Viljuškar je apsolutno genijalan“, objašnjava logističar Manfred Rivoir. „Jasno se primećuje napredak u razvoju – uređaj je jednostavno izuzetno okretan, izuzetno efikasan, izuzetno brz pa čak i kod naših kratkih ciklusa rada ne gubi korak.“ Upravo ogroman moment pritezanja, koji se između ostalog može zahvaliti kompletno novo razvijenom sinhronom reluktansnom motoru, logističari kompanije Ensinger veoma cene. Vozač viljuškara Davide Mađio (Maggio) priča: „Sa modelom X35 znatno brže mogu da natovarim i istovarim kamione. On ispod haube ima veliku snagu, a ipak je izuzetno tih i miran.“ Dokazani Linde Li-ION akumulator visoke snage snabdeva energijom agregate modela X35. On radi tako efikasno da uređaj bez problema izdržava dve smene. Samo jedno kratko zaustavljanje utovara po smeni u pauzama – i to je to.

Radnik utovara električni viljuškar X35 kompanije Linde
Električni viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling transportuje sanduke sa pićem u skladištu kompanije Ensinger
Električni viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling transportuje sanduke sa pićem u skladištu kompanije Ensinger
Radnik utovara električni viljuškar X35 kompanije Linde
Električni viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling transportuje sanduke sa pićem u skladištu kompanije Ensinger
Električni viljuškar X35 kompanije Linde Material Handling transportuje sanduke sa pićem u skladištu kompanije Ensinger

„Da budem iskren, uređaj je kod naše ekipe izazvao i malo konkurencije, jer su svi hteli da ga voze u isto vreme“, opušteno priča direktor logistike Manfred Rivoir. „Koristili smo X35 kako u hali za utovar, tako i u obradi prazne ambalaže – i niko više nije hteo da ga vrati.“ Veliku omiljenost može zahvaliti ne samo izuzetnoj performansi i ogromnom momentu privlačenja. Novi model kompanije Linde u pogledu vidljivosti i ergonomičnosti takođe ispunjava očekivanja. Vozač viljuškara Enes Sulić priča o svojim iskustvima: „Spolja ne izgleda tako veliki, ali kada jednom sedite u kabini, to je već dobar osećaj. Imate kompletan pregled, može se odlično ranžirati, ova stvarčica je prava raketa.“ Direktor za logistiku Manfred Rivoir zaključuje: „U prošlosti sam i sam mnogo vozio viljuškare i mislio sam da u stvari znam sve o tome. Međutim, oduševljeni smo koliko učinak model X35 proizvod i koliko istovremeno štedljivo koristi svoju energiju.“.

Električni viljuškar X35 kompanije Linde slaže sanduke sa pićem u skladištu kompanije Ensinger

Ensinger Mineral-Heilquellen GmbH

Osnovana 1952. godine, kompanija Ensinger Mineral-Heilquellen GmbH i dalje je porodična i danas je lider na tržištu izvorišta mineralne vode u Baden-Virtembergu. Ovo preduzeće sa tradicijom zapošljava oko 170 radnica i radnika i u krugu kompanije blizu velikog grada u okrugu Vaihingen/Enz u četvrti Ensingen godišnje puni oko 120 miliona litara premijum pića. Za svoj obimni angažman na području održivosti ovo preduzeće koje proizvodi klimatski neutralno već je dobilo nagradu za ekologiju pokrajine Baden-Virtemberg osim toga u sklopu sopstvene nagrade za ekologiju ciljano pomaže ekološku poljoprivredu u regionu.