Bezbednost

99 procenata nije dovoljno
Linde viljuškar sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem prilikom transporta kutija

Optimalna zaštita za vozače, robu i fabriku

Brojevi pokazuju nedvosmislene činjenice. Gotovo 32.000 nezgoda sa podnim transporterima koje se moraju prijaviti je registrovalo Nemačko zakonsko osiguranje od posledica nezgoda samo 2015. godine. U blagim nezgodama se ošteti samo materijal. U najlošijem slučaju zaposlenima preti opasnost od telesnih povreda ili po život. Ali uvek nastanu troškovi – jednim delom u enormnoj količini. Bezbednost i zaštita na radu su zbog toga važne teme za upravljanje internim protokom materijala.

Pod lajtmotivom „Zero Accident“ (nula nezgoda) kompanija Linde Material Handling se pridržava univerzalne filozofije bezbednosti. Cilj: Logistika u kojoj je sprečeno 100 posto nezgoda. Na osnovu toga je kompanija Linde razvila tehničke inovacije za podne transportere, kao i inteligentne sisteme za asistenciju, opsežne programe obuka i usluge savetovanja. Tako su nastala kompletna rešenja koja pomažu klijentima da savladaju višestruke izazove koji stoje na putu do moderne i bezbedne intralogistike.

Serijska bezbednost

Neprestano raste lista zahteva koja se postavlja pred podne transportere i njihove operatere. Vozila moraju da transportuju sve teže terete, da pokrivaju veće visine podizanja i da rade brže, fleksibilnije i efikasnije. Sa zahtevima raste i rizik od nezgoda. Viljuškari i skladišni tehnički uređaji kompanije Linde imaju zbog toga već brojne serijske karakteristike koji povećavaju aktivnu i pasivnu bezbednost.

Protector Frame na E-viljuškaru

Linde Protector Frame

Linde Protector Frame na viljuškarima sa kontrategom kompanije Linde pruža vozaču izuzetnu zaštitu jer zaštitna nastrešnica i okvir prave kompletno zatvorenu, masivnu zaštitnu zonu. Zahvaljujući nagibnim cilindrima u gornjem delu, opterećenje se ravnomerno raspoređuje po čitavoj strukturi viljuškara. Osim toga, raspored nagibnih cilindara omogućuje korišćenje uskih profila podiznih stubova. Vozač tako ima optimalnu preglednost. Kako bi se efikasno zaštitio viljuškar od prevrtanja čak i u uslovima maksimalnog opterećenja u svim situacijama prenosa tereta i vožnje, celi sistem je konstruisan tako da je težište što dalje i niže spreda.

Vozačevo radno sedište na regalnom viljuškaru

Vozačevo radno sedište na regalnom viljuškaru

Slične konstrukcijske detalje koji pomažu u povećanju bezbednosti pronaći ćete na svim podnim transporterima kompanije Linde. Vozačevo radno sedište, odnosno radno sedište operatera dizajnirano je tako da celo vozačevo telo u svakom trenutku ostaje unutar konture vozila i tako da korisnici istovremeno mogu da očuvaju preglednost okoline.

Inteligentni sistemi asistencije

Ključni faktor za bezbednost nije međutim samo tehnologija. Više od 90 procenata nezgoda na radu sadrži faktor ljudske greške. Tu stupaju na scenu sistemi asistencije vozaču iz kompanije Linde Material Handling. Oni aktivno pružaju podršku vozaču u oblikovanju bezbedne svakodnevice. Pomoću rešenja kao što su Linde SpeedAssist i Linde CurveAssist, elektronika automatski prilagođava razvoj snage pogona i najveću moguću brzinu u zavisnosti od okruženja i situacije u vožnji.

Sistem asistencije Safety Pilot

Linde Safety Pilot


Ključna tačka u razvoju bezbednosnih sistema jeste Linde Safety Pilot. Kao inteligentni saputnik, sistem u svakom trenutku informiše vozača o najvažnijim parametrima. U to spadaju, između ostalog, i vrednosti kao što su aktuelna težina tereta ili maksimalna moguća visina podizanja. I to nije sve. Čim se dostignu određene granične vrednosti, sistem Linde Safety Pilot aktivno interveniše i sprečava nepravilno rukovanje.

Grafika Dynamic Mast Control

Dynamic Mast Control


Dodatni primeri inteligentnih sistema asistencije su izumi kao što su Dynamic Mast Control ili Linde BlueSpot. Dynamic Mast Control aktivno kompenzuje pokrete stuba viljuškara usled vibracija. To omogućuje vozačima da preciznije i sigurnije rukuju viljuškarima i na maksimalnim visinama i sa teškim teretima. Linde BlueSpot povećava, sa druge strane, bezbednost u zonama u kojima ljudi i viljuškari rade zajedno na uskom prostoru.

Bezbednost počinje od vozača

Dobro školovani vozači su odlučujući faktor za smanjenje stope nezgoda i štete. Kompanija Linde Material Handling preko svoje Linde akademije pruža sveobuhvatni program obuka i treninga za vozače početnike i stručnjake za sve tipove vozila. Ključni fokus je na seminarima na kojima stručnjaci kao što su instruktori vožnje i odgovorna lica za bezbednost mogu praktično i teorijski da se obrazuju ili unaprede svoja postojeća znanja. Na taj način kompanija Linde pruža podršku svojim klijentima u neprekidnom povećanju bezbednosti u intralogistici.

Digitalno upravljanje flotom kao doprinos bezbednosti

Aplikacija za proveru u softveru za upravljanje flotom kompanije Linde

Aplikacija za proveru pre smene u connect:

Kompanija Linde i putem digitalnog rešenja za upravljanje flotom connect: nudi brojne funkcije koje povećavaju bezbednost vozača. Putem personalizovane kontrole pristupa, operater može individualno da prilagodi viljuškar vozačevim potrebama. U zavisnosti od kvalifikacija i namene, može na primer da se ograniči najveća moguća brzina. Vozač može putem aplikacije da proveri stanje svog vozila na početku rada. Osim toga, connect: pruža i funkcije kao što su elektronsko nadgledanje oštećenja, automatizovani prenos kôdova grešaka i analiza podataka o korišćenju.

Na putu do „Zero Accident“

Element koji povezuje sve ponude kompanije Linde Material Handling jeste filozofija „Zero Accident“ (nula nezgoda). Iza nje stoji vizija da se spreči 100 posto nezgoda u intralogistici – pomoću proizvoda koji su konstruisani tako da postavljaju nove standarde u domenu bezbednosti; pomoću ponuda usluga koji omogućavaju ljudima da optimalno oblikuju svoje radno okruženje i pomoću inovativnih digitalnih rešenja koji pružaju podršku korisnicima u neprekidnom poboljšanju procesa.